Afrika’da Ramazan Orucu - News | İyilik Denizi
All News
Afrika’da Ramazan Orucu
14.03.2022

Afrika’da Ramazan Orucu

Afrika’da Ramazan ayında her yıl olduğu gibi 2022 yılında da hayırseverlerin yapacağı yardımlar sayesinde güzel olaylara vesile olacak. İnsanların hayatında olumlu bir başlangıç yapan Ramazan ayı her yıl tüm İslam âleminin kutladığı Ramazan Bayramı ile sonlanıyor. Türkiye bu konuda önder olan bir ülke olarak Ramazan ayında yaptığı yardımlarla da öne çıkıyor. Özellikle Afrika için yapılan yardımlar sayesinde yardıma muhtaç Afrika’ya el uzatıyor. Bu imkânı sunan yardımlaşma dernekleri vesilesiyle yapılan yardımlar uzun yıllardır devam ettiriliyor. Az çok demeden yapılan her yardımla bir Afrikalı aile ya da bir köy gıda, kıyafet ve suya ulaşabiliyor. Müslümanlığın simgesi olan yardımlaşmanın en iyi şekilde uygulandığı bu sistem İyilik Denizi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından yönetiliyor.

Ramazan’da Afrika’ya yardım kapsamında yardıma muhtaç insanlara el uzatabilmek oldukça önemli bir girişimdir. Yapacağınız yardım sayesinde Ramazan ayında tutacakları orucun sevabı size de yansıyacak. Bir insana özellikle de muhtaç olana yardım eli uzatmak çok önemlidir. Çünkü siz bilmeden veya duymadan sizin için edilecek dua Allah’ın rızasını kazanabilmenizi sağlayacaktır. Her kula nasip olmayan bu güzellik kimi zaman sorun olarak algı oluştursa da aslında her şey de bir hayır vardır cümlesini anlatıyor. İyilik ve kötülük birbirine karşıt kelimelerdir. Anlamları ve zıtlıkları beraberinde insan hayatında çok önemli role sahiplerdir. Zorlaşan yaşam koşullarında muhtaç insanlara yardım eden kişiler ise her zaman iyi tarafta olanlardır.

Ramazan Ayının Yardımlaşma Güzelliği

Ramazan ayı bildiğiniz üzere Müslümanlar için en güzel zaman dilimidir. Camiilerin üzerinde yazan yazılar bunun göstergesidir. On bir ayın sultanı Ramazan ayı şeklinde nitelendirilen bu ay birçok önemli konuyu çağrıştırır. En başta yardımlaşmayı, sevmeyi, affetmeyi öne çıkaran Ramazan ayı birde bunu içtenlikle yapabilmeyi ve Allah’ın rızasını kazanabilmeyi isteyen kişiler için en uygun zaman dilimi şeklinde algılanmaktadır. Aslında bu algılama şekli doğrudur. Ramazan ayı iyiliklerin ve iyilik yapmanın ayı olduğu için yaşayan her insan için fırsat demektir. Afrika’da Ramazan ayı için hazırlanan ülkelerden biridir. Götürülen yardımlar sayesinde binlerce kilometre uzaklıktaki insanların duaları genel anlamda etkileyicidir. Çünkü uzun süredir yaşam mücadelesi veren insanlardır. Bu yüzden yapılacak en küçük yardım bile onlar için büyük bir şey demektir.

Ramazan’da Afrika’ya yardım eli uzatacak kişiler şimdiden hazırlık yapmalıdır. Çünkü önümüzdeki Nisan ayı içinde Ramazan ayı başlamış olacaktır. 3 ayların başlangıcı beraberinde ruhumuzun derinliklerine işleyecek ve manevi ihtiyaçlarımızı tamamlayacak olan yardımlar, bizler için önemli bir fırsattır. Aslında insanların hayatları genel anlamda giderek zorlaşıyor. Fakat ayrıntılarla düşündüğümüz zaman üzerimize giyecek kıyafet ve yiyecek yemeğimiz oluyor. Afrika kıtasının yardıma muhtaç insanları gıdaya, suya ve diğer temel ihtiyaçlarına ulaşamıyor. Yapılan yardımların yetersiz kalması sebebiyle düzenli ve aylık periyotlarda yardım yapılması daha uygun bulunuyor. Ancak bu şekilde yapılan yardımın faydası görüleceği gibi kalkınan bir toplumla karşılaşmamız mümkün olacak. Ayrıca ülkemiz ve Müslümanlık daha çok yeşerip büyüyecek.

Bağış ve Destek Kampanyaları

Hayır kurumu veya kurumlar Afrika’ya destek çalışmaları başlatmış olup uzun süredir bu çalışmaları devam ettirmektedir. Oradaki insanların hem maddi hem de manevi anlamda onarılmasını sağlayan kişiler çok önemli yardımlarda bulunmaktadır. Fakat bu durum devam ettirilmesi gereken bir şey olduğundan düzenli yardım faaliyetleri büyük önem arz etmektedir. Aynı zamanda tek bir kişinin veya birkaç kişinin girişimiyle değil halk olarak bu konuda etkileşim göstermemiz gerekir. Muhtaç kimselere yardım yapmanın dinimizde farklı yolları vardır. Bu yardımların hem yapana hem de yardım yapılan kişiye olumlu sonuçlar sunmaktadır. Bu yüzden günümüz şartlarınca vahim durumdaki Afrika halkı ise yardım sıralarında en başta geliyor.

Yıllar önce bir fotoğrafçının Afrika’daki vahim durumu gösteren fotoğrafı sonrası intihar etmiş olması büyük yankı uyandırmıştı. Resimde bir bebeğin kurak toprak üzerinde bekleyişi ve bebeğin ölmesini bekleyen akbaba içler acısı görüntünün ta kendisiydi. Genel anlamda bu görüntüye dayanamayan fotoğrafçının ne kadar vahim bir durumu özetlemiş olması aslında ibretlik bir derstir. Çünkü üzerimize düşen görevlerin başında ihtiyacı olana yardım yapmak gelmektedir. Bu fotoğraf Afrika’ya destek kapsamında birçok yardıma ve Afrika halkı için birçok ülkedeki halkın Afrika’nın yanında olmasına ön ayak oldu. İslam’ın şartlarından biri olan zekât, bu konuda en iyi örnek olsa da bir kez daha hatırlatmak gerekiyor. Varlıklı duruma sahip kişilerin yoksul, kimsesiz ve yetim kişilere zekât vermesi ya da yardım etmesi gereklidir.

Hayır Kurumlarına Yapılan Destekler

Afrika’ya bağış adı altında yapılan destekler çok önemli rol oynuyor. Özellikle zengin veya varlıklı kişilerin yapmış olduğu yardımlar beraberinde yeni hayatların yeşerdiğini, yeniden hayata tutunabilme ışığının doğduğunu söylemek mümkündür. Çünkü buradaki insanlar yardım elinin uzanmasını bekleyen ve bir o kadar da umudunu yitirmiş insanlardır. Yaşadıkları susuzluk ve gıda sıkıntısı haricinde psikolojik bakımdan da çöküntü yaşayan kişilerin hayata tutunabilmesi için yardım çağrılarına kulak asmamız gerekiyor. Çünkü bu yardımlar beraberinde onlar için yeni bir hayat başlıyor şeklinde yorumlanıyor.

Afrika’ya bağış yapmak isteyen kişiler İyilik Denizi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği aracılığıyla Afrika’ya yardımlarını ulaştırabilirler. Her bakımdan yeni bir hayatın yeşermesi için umut sayılan bu adımlar çok köklü bir gelişmeyi de öne çıkarıyor. Afrika’daki insanlar ekmeğe, suya, giysiye ihtiyaç duyan gerçek muhtaçlık yaşayan kişilerdir. Bu yüzden temel gıda ihtiyaçları Afrikalı insanlar için çok önemlidir. 1 günlük yiyeceğe ulaşmanın sevinci bile orada çok farklıdır. Sizde İyilik Denizi Derneği’nin Ramazan faaliyetleri sayfasından bağışlarını ulaştırabilirler.

Yardımlaşma Zamanı

Afrika’ya destek konusunda Türkiye’de yer alan hayır kurumları Dünya genelinde öncü kurumlardır. Özellikle İyilik Denizi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, projeleriyle öne çıkıyor. Su kuyusu başta olmak üzere, aşevi, gıda yardımları ve en önemlisi ekonomilerine katkı sağlayacak projelerle Afrika halkına sadece kısa sürelik değil ömürlük katkı sağlıyor. Ayrıca Afrika halkının yanı sıra, Asya kıtasında yer alan Nepal, Bangladeş ve Myanmar gibi ülkeler için hazırladığı yardım projeleri ile yardıma muhtaç insanların her zaman yanında oluyor. İyilik Denizi, sadece Ramazan ayında değil yılın tüm zamanları yardıma muhtaç insanların yanında olarak yardımlarını ulaştırıyor.

Yardımlaşma zamanı şeklinde öne çıkan Ramazan ayı Afrika’ya bağış kapsamında en güzel zamanlardan biridir. Fakat bu yardımların devamlı yapılması beraberinde yeni hayatların yeşermesi mümkündür. Bu yüzden düzenli olması aynı zamanda gereklilik demektir. Düzenli yapılmasa dahi yılın belli dönemlerinde yapmaya çalışan insanların yardımlarıyla muhtaç kimselere büyük gıda paketleri ulaştırılmaktadır. Su kuyuları açtırılıp, aşevleri kurulmaktadır. Hayır kurumunun bu konudaki çalışmaları sonrasında mescit inşasına başlamış olması yeni yardım kampanyasının çok hayırlı bir yere ulaşacağını da göstermektedir. Bu yüzden her insan üzerine düşen fitre ya da zekât miktarını gerçekten yardıma ihtiyacı olan Afrika’ya yapmalıdır. Bu yardımların ulaşmasına vesile olan İyilik Denizi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği sayesinde tüm yardımlar oldukça hızlı bir şekilde yardıma muhtaç kişilere ulaşıyor. Sizde bir çocuğa, bir aileye ya da bir köye yardım etmek isterseniz İyilik Denizi aracılığıyla yardım yapabilirsiniz.

Share
LATEST NEWS